Miten miehen ympärileikkaus vaikuttaa elämään

Miten miehen ympärileikkaus vaikuttaa elämään

Suomessa – ja yleisesti ottaen Pohjoismaissa – miesten ympärileikkaus ei ole kovinkaan yleistä. Toimenpide hyväksytään, jos sille on lääketieteellinen peruste – mutta puhtaasti kulttuurin tai uskonnon takia tehtävät leikkaukset ovat saaneet osakseen kritiikkiä 2000-luvulla.

Me emme halunneet listata tähän artikkeliin mitään lääketieteellistä jargonia, jota voit lukea Wikipediasta tai lääkärilehdistä.

Ehei, me luimme Men’s Health UK:n artikkelia ja päätimme, että nyt suomalaistenkin on aika saada selville miten miehen ympärileikkaus oikeasti vaikuttaa arkiseen elämään. Tiedätkö – seksiin, sairauksiin ja sen sellaisiin.

Sisällys

Kestät pidempään…

Turkissa tehty tutkimus osoitti, että ympärileikatut miehet kestivät sängyssä pidempään. Ero tosin oli suhteellisen pieni: vain 20 sekuntia.

Tiedemiesten mukaan syy saattaa olla terskan herkkyydessä: leikkaus tekee peniksestä vähemmän herkän. Tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä täysin yksimielisiä asiasta.

20 sekuntia ei muuta kenenkään elämää. Pidempään kestäminen ei siis missään nimessä ole pätevä syy esinahan poistamiseen.

… mutta niin kestää nainenkin

Tanskalainen tutkimus vertaili naimisissa olevien naisten orgasmeja ja sai selville, että niillä naisilla, jotka olivat naimisissa ympärileikatun miehen kanssa, oli todennäköisemmin seksuaalisia vaikeuksia. Yksi mainituista viakeuksista oli orgasmin saavuttaminen.

Tohtori Debby Herbenick:n mukaan syy saattaa esinahan liikkumisessa vaginan sisällä.

Tästä ei kuitenkaan kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Lopulta nautinto on yhdistelmä sekä anatomiaa (meillä kaikilla erilainen) että henkistä kiihottumista.

Pienempi riski saada syöpä

Kyllä. Ympärileikatuilla miehillä on pienempi riski saada kives- ja eturauhassyöpä. Tämä johtuu siitä, että esinahan alle voi pesiytyä sekä likaa että erilaisia tulehduksia.

Ratkaisu leikkaamattomille: peskää vehkeenne.

Pienempi riski saada sukupuolitauti

Baltimorelaisten miesten keskuudessa tehty tutkimus osoitti, että ymrpäileikkaamattomat miehet olivat noin kaksi kertaa suuremmassa riskissä saada HIV kuin leikatuilla. Tutkimuksessa molempien ryhmien altistus taudille oli tietysti samanlainen – eli molemmat olivat kontaktissa sellaisten ihmisten kanssa, joilla HIV jo oli.

Yksi syy tähän voi olla yllä jo mainittu likaisuus – mutta toinen mahdollinen selitys löytyy esinahan repeämisestä: siihen tulee suhteellisen helposti pieniä hankaumia ja haavoja. Paljon helpommin kuin terskaan. Ja nämä kohdat esinahassa tarjoavat viruksella suoran tien elimistöösi.

Ratkaisu leikkaamattomille: käyttäkää kondomia.

Kondomit pysyvät paremmin paikallaan

Tohtori Herbenick kertoo, että esinahka vaikeuttaa kondomin asettamista ja sen pysymistä päällä. Mutta onneksi ainakin itse osaan kyllä pitää kumin päällä seksin aikana ilman ongelmia.

Noin. Ne olivat asioita oikeasta elämästä. Tiedät miten miehen ympärileikkaus vaikuttaa arkeen ja millaisia asioita seksissä kannattaa ottaa huomioon.

Leave a Reply